Ruth Willems

Ruth Willems

gz- psycholoog en K&J psycholoog NIP

Ruth Willems, kinder - en jeugdpsycholoog NIP, GZ-psycholoog en supervisor K&J, heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en the University of Melbourne en is afgestudeerd in de klinische psychologie, volwassenen. Hierna heeft zij zich gespecialiseerd tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Tevens heeft Ruth de postmediation opleiding Family Mediation gevolgd. Ruths werkervaring als psycholoog ligt vooral in de verstandelijk gehandicaptenzorg en bij de Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van Justitie. Zij heeft sinds 2007 haar eigen psychologenpraktijk Hulp op IJburg in Amsterdam. 

Ze heeft een vragenlijst met handleiding ontwikkeld voor adoptiegezinnen: 'Vragen over adoptie'. Ook heeft zij een kinderboek geschreven: 'Hana'. In 2018 is het praktisch handboek 'Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Opvang na Schokkende Gebeurtenissen' uitgekomen en in 2019 'Hulpverlening bij echtscheiding'. Vanaf mei 2022 is het praktijkboek te koop: Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen: Hoe schrijf ik het verslag? Daarnaast schrijft zij artikelen, levert zij bijdragen aan wetenschappelijke boeken en heeft zij een vaste column bij ouders.nl.

Ruth Willems geeft diverse vaste cursussen voor King Nascholing. Daarnaast ontwikkelt zij ook trainingen op maat.

Cursussen gegeven door Ruth Willems

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    In deze cursus word je in staat gesteld om oudergesprekken te oefenen (met een acteur), nadat je bekend bent geraakt met de procedures rondom echtscheiding en de emotionele gevolgen die dit kan hebben voor kinderen en jeugdigen.

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    In deze 2-daagse cursus maak je kennis met de methode Geweldloos Verzet. Wanneer de kinderen de baas in huis worden en ouders, docenten en ook hulpverleners zich in toenemende mate machteloos voelen, kan deze methode helpen om vicieuze cirkels te doorbreken.

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Leer in de cursus Motiverende Gespreksvoering hoe je vanuit een respectvolle en empathische houding cliënten uitnodigt tot zelfonderzoek en het vergroten van hun intrinsieke motivatie. Ontdek hoe je ambivalentie verkleint, zelfvertrouwen versterkt en omgaat met weerstand. Pas de principes toe in je dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld bij complexe echtscheidingen en conflicten.


    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Deze training laat cursisten kennis maken en oefenen met Motivational Interviewing van Miller en Rollnick (2014). De methode gaat ervan uit dat motivatie geen stabiel persoonlijkheidskenmerk is maar dat het onderhevig is aan verandering. Motivatie verschilt per situatie en over de tijd en kan beïnvloed worden.

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Leer hoe je als gedragswetenschapper effectief kunt bijdragen aan de opvang na schokkende gebeurtenissen op de werkplek met de cursus 'Opvang na schokkende gebeurtenissen'. Ontdek hoe je bijdraagt aan het herstel van medewerkers en het herstel van vertrouwen in professionaliteit en de organisatie. Geaccrediteerd en gecertificeerd door de NtVP.

    Systeemtherapie

    Systeemtherapie

    In deze cursus word je in staat gesteld om oudergesprekken te oefenen (met een acteur), nadat je bekend bent geraakt met de procedures rondom echtscheiding en de emotionele gevolgen die dit kan hebben voor kinderen en jeugdigen.

    Workshop motiverende gespreksvoering

    Deze workshop is een kennismaking met de methode Motivational Interviewing van Miller en Rollnick (2014).

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Geweldloos verzet driedaagse cursus

    In deze driedaagse cursus maak je kennis met de methode Geweldloos Verzet. Wanneer de kinderen de baas in huis worden en ouders, docenten en ook hulpverleners zich in toenemende mate machteloos voelen, kan deze methode helpen om vicieuze cirkels te doorbreken.

    Systeemtherapie

    Deze cursusdag is een terugkomdag van de tweedaagse cursus geweldloos verzet, of voor cursisten die kennis hebben van de methode geweldloos verzet.

    Motiverende Gespreksvoering (ééndaagse cursus)

    Leer de basisprincipes van motiverende gespreksvoering en oefen deze om ze te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld bij complexe echtscheidingen en conflicten. 

    NIP casusbeschrijving: zo pak je het aan

    Leer hoe je diagnostiek- en behandelverslagen volgens de richtlijnen van het NIP schrijft tijdens de tweedaagse training 'NIP casusbeschrijving: zo pak je het aan'. Krijg stap voor stap uitleg over de eisen en oefen met het schrijven van verslagen. Voorkom afwijzing van je casusbeschrijving en krijg inzicht in de aanpak, vraagstelling en formuleringen die door de commissie zijn goedgekeurd. Geschikt voor psychologen in de route tot kinder- en jeugdpsycholoog en supervisoren die hun supervisanten nog gerichter willen begeleiden.

    Omgaan met verbale agressie

    Leer als zorgprofessional hoe je effectief om kunt gaan met verbale agressie tijdens de cursus 'Omgaan met verbale agressie'. Deze cursus biedt inzichten en praktische tools om situaties van grensoverschrijdend en agressief gedrag te de-escaleren en te voorkomen, zodat je je veilig en professioneel kunt blijven voelen tijdens je werk.

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Leer op een interactieve manier reflecteren via ZOOM

    Reflecteren en circulair vragen stellen

    In deze cursus worden deze benaderingen besproken en wordt er praktisch geoefend in reflecteren en circulaire vragen stellen op basis van casuïstiek. 

    (Therapeutische) Vaardigheden

    In deze 3-daagse training worden ervaren KJ psychologen en orthopedagoog generalisten opgeleid tot supervisor bij het NIP of NVO.

    Terugkomdag Geweldloos Verzet

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    Fris je kennis op over motiverende gespreksvoering in dit dagdeel!

    terugkomdag opvoedondersteuning

    Verdieping NIP casusbeschrijving

    Hoe schrijf je een NIP casusbeschrijving? Krijg feedback en begeleiding in deze ééndaagse verdiepingscursus NIP casusbeschrijving. 

    Kind/ Jeugd/ Gezin

    In deze workshop bespreken we de problemen die kinderen van gescheiden ouders kunnen tegenkomen. We bespreken wat loyaliteit is en hoe je het gesprek hierover kunt aangaan met een jongere of ouders.
    Daarnaast is er aandacht voor: Hoe raak je niet ingezogen en kun je het belang van het kind benoemen? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.