Waarom ingrijpen bij trauma zó belangrijk is

Een blog over het belang van traumahulp bij kinderen en jongeren – en een waardevolle cursus voor professionals Je zit midden in een gesprek, of je staat gewoon in de supermarkt, en ineens voel je spanning opborrelen. Boosheid. Verdriet. Je vraagt je af: Waarom raakt dit me zó? De kans is groot dat je getriggerd bent. Iets ouds, iets uit het verleden, schuift ongemerkt naar voren. En dat verleden kan een diepere impact hebben dan we soms zelf beseffen. Iedereen maakt wel iets mee wat bijblijft. Iets dat raakt. Gelukkig herstellen de meeste mensen — kinderen, jongeren én volwassenen — op eigen kracht, gesteund door hun omgeving. Maar soms laat een ervaring een diepere wond achter. Een emotionele wond. En die kan zich op onverwachte momenten laten voelen. Trauma maakt kwetsbaar Een onverwerkt trauma kan ervoor zorgen dat iemand zich onveilig voelt, ook al is het nu veilig. Het lichaam en brein reageren nog steeds alsof er gevaar dreigt. En dat heeft gevolgen: voor hoe je je voelt, hoe je denkt, en hoe je relaties aangaat. Vooral bij kinderen en jongeren kan dit een grote stempel drukken op hun ontwikkeling. Ilse van Kuilenburg, docent van de vervolgcursus Cognitieve gedragstherapie bij angst en trauma (25 uur, VGCt-geaccrediteerd), zegt het treffend: "Trauma en traumareacties hebben enorme invloed op de verdere ontwikkeling van jeugdigen. Juist daarom is ons werk zó belangrijk!" De kracht van gezien worden Wat haar drijft in dit werk? De verhalen van jongeren zelf. Zoals die ene jongen die haar ooit zei: "Als jij me niet had geholpen over de drempel te stappen, mijn schaamte te doorbreken en te vertellen over wat me is overkomen, had ik het denk ik nooit kunnen verwerken. Dan had ik nooit ontdekt dat ik veel meer aankan dan ik dacht. Dat ik op mezelf kan vertrouwen—en dat ik mijn havo zou afmaken!" Meer leren over trauma én CGT? Wil je beter begrijpen wat trauma precies is, hoe je reacties herkent en wat je kunt doen om échte hulp te bieden? In deze verdiepende cursus leer je werken met CGT en andere technieken voor traumaverwerking. De focus ligt op kinderen en jongeren, maar alles wat je leert is ook toepasbaar bij (jong)volwassenen. Benieuwd naar de stemmen van jongeren zelf? Neem dan een kijkje op de website van Rake Vragen – waar jongeren openhartig vertellen over de impact van goede hulp: 👉 Rake Vragen – Home Wil jij als professional het verschil maken in het leven van jongeren met trauma? 👉 Meld je hier aan voor de vervolgcursus bij King Nascholing (25 uur VGCt)

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Waarom ingrijpen bij trauma zó belangrijk is
Gepubliceerd op: 23 apr 2025 10:03
Laatste aanpassing: 23 apr 2025 10:04

Een blog over het belang van traumahulp bij kinderen en jongeren – en een waardevolle cursus voor professionals

Je zit midden in een gesprek, of je staat gewoon in de supermarkt, en ineens voel je spanning opborrelen. Boosheid. Verdriet. Je vraagt je af: Waarom raakt dit me zó?
De kans is groot dat je getriggerd bent. Iets ouds, iets uit het verleden, schuift ongemerkt naar voren. En dat verleden kan een diepere impact hebben dan we soms zelf beseffen.

Iedereen maakt wel iets mee wat bijblijft. Iets dat raakt. Gelukkig herstellen de meeste mensen — kinderen, jongeren én volwassenen — op eigen kracht, gesteund door hun omgeving. Maar soms laat een ervaring een diepere wond achter. Een emotionele wond. En die kan zich op onverwachte momenten laten voelen.

Trauma maakt kwetsbaar

Een onverwerkt trauma kan ervoor zorgen dat iemand zich onveilig voelt, ook al is het nu veilig. Het lichaam en brein reageren nog steeds alsof er gevaar dreigt. En dat heeft gevolgen: voor hoe je je voelt, hoe je denkt, en hoe je relaties aangaat. Vooral bij kinderen en jongeren kan dit een grote stempel drukken op hun ontwikkeling.

Ilse van Kuilenburg, docent van de vervolgcursus Cognitieve gedragstherapie bij angst en trauma (25 uur, VGCt-geaccrediteerd), zegt het treffend:

"Trauma en traumareacties hebben enorme invloed op de verdere ontwikkeling van jeugdigen. Juist daarom is ons werk zó belangrijk!"


De kracht van gezien worden

Wat haar drijft in dit werk? De verhalen van jongeren zelf. Zoals die ene jongen die haar ooit zei:

"Als jij me niet had geholpen over de drempel te stappen, mijn schaamte te doorbreken en te vertellen over wat me is overkomen, had ik het denk ik nooit kunnen verwerken. Dan had ik nooit ontdekt dat ik veel meer aankan dan ik dacht. Dat ik op mezelf kan vertrouwen—en dat ik mijn havo zou afmaken!"


Meer leren over trauma én CGT?

Wil je beter begrijpen wat trauma precies is, hoe je reacties herkent en wat je kunt doen om échte hulp te bieden? In deze verdiepende cursus leer je werken met CGT en andere technieken voor traumaverwerking. De focus ligt op kinderen en jongeren, maar alles wat je leert is ook toepasbaar bij (jong)volwassenen.

Benieuwd naar de stemmen van jongeren zelf? Neem dan een kijkje op de website van Rake Vragen – waar jongeren openhartig vertellen over de impact van goede hulp:
👉 Rake Vragen – Home

Wil jij als professional het verschil maken in het leven van jongeren met trauma?
👉 Meld je hier aan voor de vervolgcursus bij King Nascholing (25 uur VGCt)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.