Lichaamsgericht Werken: Een essentiële aanvulling op gesprekstherapie

Lichaamsgericht werken is sterk in opkomst in de GGZ. We zijn ons steeds meer bewust dat gesprekstherapie niet voor iedereen past en dat aan den lijve voelen en ervaren een goede ingang vormt voor therapie. Tijdens het congres Klaar voor de toekomst op 04-10-2024 zal Hanneke Kalisvaart deelnemers verschillende niveaus van lichaamsgericht werken laten ervaren: oefengericht, ervaringsgericht en conflictgericht. Maar waarom is lichaamsgericht werken zo belangrijk en wat kunnen deelnemers verder verwachten tijden het congres? Wij stellen Hanneke Kalisvaart (PhD) psychomotorisch therapeut met specialisatie somatische symptoom stoornissen en aanhoudende lichamelijke klachten, drie vragen over lichaamsgericht werken.   1. Waarom is lichaamsgericht werken een noodzakelijke aanvulling op gesprekstherapie? Lichamelijke reacties zijn gevormd door alles wat iemand heeft meegemaakt. Bij ieder gesprek geeft het lichaam ondertiteling over de ervaren stress en relationele gewoontes. Omdat dit heel concreet is, bijvoorbeeld door lichaamssignalen zoals ademhaling, hartslag, spierspanning of houding, herkennen cliënten zich er makkelijk in. Hun ervaren werkelijkheid wordt helderder wanneer het lichaam betrokken is dan wanneer er alleen over gepraat wordt. 2. Welke specifieke voordelen biedt lichaamsgericht werken voor cliënten? Het lichaam biedt concrete aangrijpingspunten voor interventies, bijvoorbeeld in het reguleren van stress, het experimenteren met andere houdingen in interacties of het werken met onrust door onverwerkte gebeurtenissen. Lichaamstaal is eenvoudig en daarmee vaak meer herkenbaar dan woorden. Dit is zeker belangrijk voor doelgroepen die weinig woorden hebben maar kan ook juist helpend zijn bij intellectuele vermijders. 3. Op welke manier kunnen deelnemers tijdens het congres ervaren waarom lichaamsgericht werken nodig zal zijn? De deelnemers kunnen op verschillende niveaus lichaamsgerichte interventies ervaren: oefengericht, ervaringsgericht en conflictgericht. Daarmee kunnen ze hun eigen oordeel vormen over het belang van werken met het lichaam in een toekomstig GGZ-landschap dat steeds meer digitaal ingericht wordt. Wil jij dit tijdens het congres Klaar voor de toekomst ook in levende lijve ondervinden? Schrijf je nu in!

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Lichaamsgericht Werken: Een essentiële aanvulling op gesprekstherapie
Gepubliceerd op: 29 jul 2024 00:00
Laatste aanpassing: 23 aug 2024 15:09

Lichaamsgericht werken is sterk in opkomst in de GGZ. We zijn ons steeds meer bewust dat gesprekstherapie niet voor iedereen past en dat aan den lijve voelen en ervaren een goede ingang vormt voor therapie. Tijdens het congres Klaar voor de toekomst op 04-10-2024 zal Hanneke Kalisvaart deelnemers verschillende niveaus van lichaamsgericht werken laten ervaren: oefengericht, ervaringsgericht en conflictgericht.

Maar waarom is lichaamsgericht werken zo belangrijk en wat kunnen deelnemers verder verwachten tijden het congres? Wij stellen Hanneke Kalisvaart (PhD) psychomotorisch therapeut met specialisatie somatische symptoom stoornissen en aanhoudende lichamelijke klachten, drie vragen over lichaamsgericht werken. 


 1. Waarom is lichaamsgericht werken een noodzakelijke aanvulling op gesprekstherapie?

Lichamelijke reacties zijn gevormd door alles wat iemand heeft meegemaakt. Bij ieder gesprek geeft het lichaam ondertiteling over de ervaren stress en relationele gewoontes. Omdat dit heel concreet is, bijvoorbeeld door lichaamssignalen zoals ademhaling, hartslag, spierspanning of houding, herkennen cliënten zich er makkelijk in. Hun ervaren werkelijkheid wordt helderder wanneer het lichaam betrokken is dan wanneer er alleen over gepraat wordt.

2. Welke specifieke voordelen biedt lichaamsgericht werken voor cliënten?

Het lichaam biedt concrete aangrijpingspunten voor interventies, bijvoorbeeld in het reguleren van stress, het experimenteren met andere houdingen in interacties of het werken met onrust door onverwerkte gebeurtenissen.

Lichaamstaal is eenvoudig en daarmee vaak meer herkenbaar dan woorden. Dit is zeker belangrijk voor doelgroepen die weinig woorden hebben maar kan ook juist helpend zijn bij intellectuele vermijders.


3. Op welke manier kunnen deelnemers tijdens het congres ervaren waarom lichaamsgericht werken nodig zal zijn?

De deelnemers kunnen op verschillende niveaus lichaamsgerichte interventies ervaren: oefengericht, ervaringsgericht en conflictgericht. Daarmee kunnen ze hun eigen oordeel vormen over het belang van werken met het lichaam in een toekomstig GGZ-landschap dat steeds meer digitaal ingericht wordt.

Wil jij dit tijdens het congres Klaar voor de toekomst ook in levende lijve ondervinden? Schrijf je nu in!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.