Aanscherping meldcode kindermishandeling: verbetering of verontrustend?
Begin oktober kondigde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een aanscherping van de meldcode kindermishandeling aan. Deze houdt in dat artsen, leraren en hulpverleners voortaan verplicht Stichting Veilig Thuis moeten inlichten wanneer zij vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling. Beroepsverenigingen en hulpverleners hebben (terecht?) kritiek op deze nieuwe meldplicht. Het standpunt van de staatssecretaris Volgens Van Rijn voorkomt de aanscherping dat “professionals hulp verlenen aan een kind of gezin in ernstige problemen zonder dat ze dat van elkaar weten.” Hij benadrukt dat Veilig Thuis de hulpverlening niet overneemt. De stichting heeft enkel een coördinerende rol. Bezwaren van de beroepsverenigingen Beroepsverenigingen BPSW, NIP, NVGzP, NVO, P3NL, VGCt, VKJP, VPeP en V&VN maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Zij uitten hun bezwaren in een brief aan de staatssecretaris. De nadelen van de nieuwe meldcode liggen volgens de verenigingen vooral in twee punten: De verplichting tot het aanleveren van gegevens: de plicht kan de privacy en de vertrouwensrelatie tussen hulpverleners en cliënten schaden. Dit kan cliënten ervan weerhouden hulp te zoeken.De aandacht verschuift van handelen naar melden: alleen signaleren lost het probleem niet op. De beroepsverenigingen pleiten daarom voor het opstellen van een veldnorm in plaats van een meldplicht. Kritiek vanuit het werkveld Ook professionals maken zich zorgen. Zo stelt Harry van den Bosch (medewerker NJI) dat de aanscherping van de meldcode alleen geldt voor kinderen die toch al in een hulpverleningstraject zitten. De kinderen die onder de radar blijven, die echt gevaar lopen, hebben niets aan het registratievereiste. Het verhelpen van het probleem kan volgens hem alleen door ervoor te zorgen dat hulpverleners de juiste samenwerkingspartners kennen en de geschikte vaardigheden hebben. Een meldplicht bij Veilig Thuis draagt hier niet aan bij. Hoe denk jij als professional hierover? Zorgt aanscherping van de meldcode voor het doorbreken van de cirkel van geweld? Of kan het een bestaande hulpverleningssituatie schaden? Laat het ons weten in de reacties!
Begin oktober kondigde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een aanscherping van de meldcode kindermishandeling aan. Deze houdt in dat artsen, leraren en hulpverleners voortaan verplicht Stichting Veilig Thuis moeten inlichten wanneer zij vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling. Beroepsverenigingen en hulpverleners hebben (terecht?) kritiek op deze nieuwe meldplicht.
Het standpunt van de staatssecretaris
Volgens Van Rijn voorkomt de aanscherping dat “professionals hulp verlenen aan een kind of gezin in ernstige problemen zonder dat ze dat van elkaar weten.” Hij benadrukt dat Veilig Thuis de hulpverlening niet overneemt. De stichting heeft enkel een coördinerende rol.
Bezwaren van de beroepsverenigingen
Beroepsverenigingen BPSW, NIP, NVGzP, NVO, P3NL, VGCt, VKJP, VPeP en V&VN maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Zij uitten hun bezwaren in een brief aan de staatssecretaris. De nadelen van de nieuwe meldcode liggen volgens de verenigingen vooral in twee punten:
- De verplichting tot het aanleveren van gegevens: de plicht kan de privacy en de vertrouwensrelatie tussen hulpverleners en cliënten schaden. Dit kan cliënten ervan weerhouden hulp te zoeken.
- De aandacht verschuift van handelen naar melden: alleen signaleren lost het probleem niet op. De beroepsverenigingen pleiten daarom voor het opstellen van een veldnorm in plaats van een meldplicht.
Kritiek vanuit het werkveld
Ook professionals maken zich zorgen. Zo stelt Harry van den Bosch (medewerker NJI) dat de aanscherping van de meldcode alleen geldt voor kinderen die toch al in een hulpverleningstraject zitten. De kinderen die onder de radar blijven, die echt gevaar lopen, hebben niets aan het registratievereiste. Het verhelpen van het probleem kan volgens hem alleen door ervoor te zorgen dat hulpverleners de juiste samenwerkingspartners kennen en de geschikte vaardigheden hebben. Een meldplicht bij Veilig Thuis draagt hier niet aan bij.
Hoe denk jij als professional hierover? Zorgt aanscherping van de meldcode voor het doorbreken van de cirkel van geweld? Of kan het een bestaande hulpverleningssituatie schaden? Laat het ons weten in de reacties!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.