Werken aan een negatief zelfbeeld, een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongeren

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

Inhoud

Iedereen denkt wel eens negatief over zichzelf, dat is normaal. Maar als je de hele dag door denkt dat je niet goed genoeg bent en daardoor slecht in je vel zit, is het tijd om er wat aan te doen. 

Deze cursus is gebaseerd op COMET (Competetive Memory Training, van Kees Korrelboom) en is bewezen effectief gebleken bij volwassenen. Ook bij kinderen en jongeren met verschillende diagnoses worden positieve resultaten gemeten in de eerste onderzoeken.

In de cursus leren de cursisten hoe ze kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunnen helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.


Werkwijze

Theoretische uitleg, videomateriaal, rollenspelen, literatuur


Doelstellingen

Cursisten kunnen na het volgen van de cursus direct in de praktijk aan de slag met Werken aan je zelfbeeld.

  

Wijze van toetsing

Schriftelijk tentamen

 


aantal dagen:
1
contacturen:
7

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam, nog niet bekend
  1. dinsdag 3 mrt 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
Amsterdam, nog niet bekend
  1. dinsdag 21 apr 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
Amsterdam, nog niet bekend
  1. dinsdag 20 okt 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen

VGCt

geldig van 10/10/19 tot 02/03/23
Nascholing7Toegekend

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 10/10/19 tot 02/03/23
Overig0,5Toegekend
Extra literatuur2Toegekend
Diagnostiek1Toegekend
Behandeling2Toegekend
Herregistratie7Toegekend

POH-GGZ

geldig van 26/11/18 tot 04/02/20
nascholing praktijkondersteuners7Toegekend

POH-GGZ

geldig van 04/02/20 tot 02/03/21
nascholing praktijkondersteuners7Toegekend

Hulpverleners; groepswerkers, (GZ)psychologen, orthopedagogen, SPV-ers, gedragstherapeuten, psychotherapeuten en psychiaters die werken met kinderen en jongeren met een negatief zelfbeeld.

drs. Leonie Sieverding

drs. Leonie Sieverding

Drs. Leonie Sieverding is als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkzaam in haar eigen praktijk in Heemstede.

Zij is ruim 15 jaar werkzaam in de jeugd GGZ. Ze heeft bij diverse GGZ instellingen gewerkt, waar ze kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met verschillende problematiek heeft behandeld. Zij is gespecialiseerd in het behandelen van angstklachten bij kinderen in de basisschoolleeftijd.  

Met veel plezier combineert Leonie het lesgeven met haar werk in de praktijk. Ze is enthousiast over haar vak en vindt het mooi om dit tijdens het lesgeven over te kunnen brengen. Samen met Marije Kuin legt ze binnen de cursus de nadruk op CGT bij kind & jeugd, waarbij een vaak praktische vertaalslag van de (soms ingewikkelde) theorie wordt gemaakt waar cursisten direct mee aan de slag kunnen. Ze vindt een veilig leerklimaat belangrijk en besteedt hier binnen de cursus veel aandacht aan. 

Leonie is ook supervisor voor de VGCT en NIP (K&J). 

drs. Marije Kuin

drs. Marije Kuin

Drs. Marije Kuin is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut (supervisor) bij Psychologenpraktijk Kuin. Zij heeft jarenlang bij diverse instellingen gewerkt en daarnaast in een eigen praktijk.

Ze heeft veel ervaring met het werken met kinderen, jongeren en hun ouders met diverse problematiek en ontwikkelde verschillende behandelmodules (Zelf Plannen, Zelf Oplossingen Bedenken en Werken aan je zelfbeeld). Ze is gespecialiseerd in ADHD en gedragsproblemen.

Zelf aan te schaffen: (vooraf bekijken en meenemen naar de training)

Werken aan je zelfbeeld (COMET voor kinderen en jongeren, individuele training)

Auteur: Marije Kuin

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum, 2014

 

Aanbevolen literatuur = de therapeutenhandleiding (voor degenen die per sessie willen nalezen hoe ze in de praktijk gebruik kunnen maken van de training):

Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren, Competitive Memory Training (COMET); Marije Kuin, Paulien Peters; ISBN 978 90 368 0636 7.

Naar boven