Training Implementatie voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling
Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de experts van de organisatie om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling neer te zetten. Maar hoe kom je van een aanpak op papier tot een aanpak die kan rekenen op draagvlak onder directie, management, staf en de medewerkers in de praktijk.
- Home
- Cursusaanbod
- Training Implementatie voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling
Inhoud van de cursus
Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de experts van de organisatie om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling neer te zetten. Maar hoe kom je van een aanpak op papier tot een aanpak die kan rekenen op draagvlak onder directie, management, staf en de medewerkers in de praktijk.
In de training implementatie voor aandachtsfunctionarissen gaan we aan de slag met het daadwerkelijk tot stand brengen van het beleid in de dagelijkse werkpraktijk. We gaan in op positionering, profilering, taken en verantwoordelijkheden. Zodat het beleid tot leven komt, voldaan wordt aan wettelijke eisen en aandacht op de werkvloer voor (vroeg)signalering en handelen volgens de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gemeengoed worden.
Samenvatting van de cursus
De cursus bestaat uit twee dagdelen die plaats vinden op 1 dag. In het eerste dagdeel staan de positie van de aandachtsfunctionaris binnen de organisatie en de wettelijke vereisten van de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling centraal. Wat kan en mag je als aandachtsfunctionaris en wat kan en mag de organisatie en jouw collega’s van je verwachten? Is jouw organisatie voldoende toegerust en voldoet de beschreven Meldcode aan de wet? Op welke punten zou de Meldcode aangepast moeten worden om wel aan de wettelijke vereisten te voldoen?
In het tweede dagdeel ga je aan de slag met de profilering en het maken van een actieplan waarin communicatie en profilering aan bod komen.
Weten jouw collega’s jou te vinden? En wat heb je ze te bieden? Kennen je collega’s de Meldcode voldoende, waar signaleer jij lacunes? Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat jouw collega’s aandacht houden voor het signaleren en volgen van de stappen van de Meldcode? Waar loop je tegenaan en hoe kan je daarmee omgaan?
Doelstelling
Medewerkers kennen hun verantwoordelijkheden en positie als aandachtsfunctionarissen, weken aan hun profilering en dragen bij aan de implementatie van de meldcode.
Werkwijze
Als voorbereiding op de training lees je een aantal motiverende stukken door. Daar horen een aantal reflectieve vragen bij. Ook ken je de eigen organisatiemeldcode en het afwegingskader voor jouw beroepsgroep. Tijdens de training gaan we aan de slag met de onderwerpen. Je krijgt oefeningen te doen en we gaan stapsgewijs aan de slag met het leggen van de basis van jouw implementatieplan. Oefeningen worden afgewisseld met kennisoverdracht, video’s en samenwerkingsopdrachten. Samen met andere deelnemers bedenk je strategieën om jouw positie neer te zetten en weet je hoe je daar op een manier over kunt communiceren waardoor je draagvlak creeert.
Wijze van toetsing
Binnen twee weken na de cursus dien je het implementatieplan in bij de docent. Deze zal het plan van feedback voorzien. Dit betreft een schriftelijke raportage.
Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld. Zowel direct uitvoerenden als staffunctionarissen met deze functie.
Veronderstelde voorkennis van de deelnemers:
Deelnemers kennen de Wet Meldcode
Deelnemers kennen de wijziging in de wet Meldcode