Seksualiteit en hulpverlening
In deze cursus leer je seksualiteit in de hulpverleningsgesprekken bespreekbaar te maken.
- Home
- Cursusaanbod
- Seksualiteit en hulpverlening
Inhoud
Veel hulpverleners hebben moeite het onderwerp seksualiteit ter sprake te brengen, ondanks dat zij zich ervan bewust zijn dat dit een belangrijk levensthema is, dat ook kan zorgen voor problemen in de opvoedsituatie.
Uit ongemak, gebrek aan kennis of omdat ze niet weten hoe vervolgens te handelen, vinden hulpverleners het lastig om seksualiteit te bespreken. Cliënten brengen het vaak niet ter sprake vanuit schaamte of omdat ze niet weten of ze met dit thema bij de hulpverlener terecht kunnen. Uit onderzoek komt keer op keer naar voren dat mensen het prettig vinden als de hulpverlener het thema seksualiteit introduceert.
In deze cursus maak je kennis met de meest gebruikte theorieën en modellen uit de seksuologie, de normale variatie binnen seksualiteit gedurende de levensloop en de meest voorkomende seksuele problemen. Je leert welke vragen je kunt stellen om het gesprek te openen en met behulp van acteurs brengen we het direct in de praktijk in het middaggedeelte. Ook leer je hoe problemen met seksualiteit, zijn weerslag in de opvoedsituatie kan hebben.
Doelstelling
Cursisten zijn bekend met de meest gebruikte theorieën en modellen uit de seksuologie, zijn in staat seksualiteit ter sprake brengen bij diverse doelgroepen en een seksuele anamnese af te nemen, en hebben kennis van de meest voorkomende seksuele problemen en hun weerslag in de opvoedsituatie. Zij kunnen een inschatting maken welke problematiek zij zelf kunnen behandelen en hoe dit te doen en weten wanneer en hoe door te verwijzen.
Inhoud
Deze cursus is geschikt voor psychologen, (ortho)pedagogen, cognitief gedragstherapeuten, psychotherapeuten, psychiaters, artsen, POH-GGZ, eerstelijnspsychologen en jeugdzorgwerkers en andere hulpverleners.