Professionele en persoonlijke moed: onmisbaar in de aanpak van huiselijk geweld

Tijdens deze tweedaagse scholing en een terugkomdag verbinden we ervaringskennis (tacit knowledge) en vakkennis met de persoonlijke en professionele moed van professionals.   


Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Professionele en persoonlijke moed: onmisbaar in de aanpak van huiselijk geweld

Inhoud van de cursus

Wanneer lukt het om huiselijk geweld te stoppen? De spiraal van geweld te doorbreken? Wat kan je daar zelf aan bijdragen als professional?

Een zoektocht waar nog geen eensluidende antwoorden op gevonden zijn. En dat lijkt ook een vrijwel onmogelijke opgave, immers elke situatie is uniek. Maar ook elke persoon, directbetrokkene of professional heeft specifieke kwaliteiten en ervaringen die de dynamiek en de stappen om geweld te doorbreken beïnvloeden. Deze kwaliteiten inbrengen in de interactie en in verbindende samenwerking in de keten geeft je wind in de zeilen.

In de cursus ‘Professionele en Persoonlijke moed: onmisbaar in de aanpak van huiselijk geweld’, pakken de ontwikkelaars van deze cursus het thema ‘moed’ bij de kop en dagen ze professionals uit dit ook te doen.

Omdat zij van mening zijn dat moed van doorslaggevende rol kan zijn bij het duurzaam stoppen van huiselijk geweld. Tegelijkertijd realiseren zij zich dat dit thema voor iedere betrokkene een andere betekenis kan hebben en een andere invloed kan hebben. 

Bijvoorbeeld: 

  • Door zelf moedig te zijn als professional draag je dit ook over op de gezinnen met wie je werkt. Moed kan ook nodig zijn om zowel slachtoffer- als daderschap in de hulpverlening in de ogen te kunnen zien en beide niet te verdoezelen of te vergoelijken.
  • Durf je als professional imperfect te zijn? Uit de comfortzone te stappen en je eigen ervaringen in te zetten en experimenteerruimte te scheppen bij het bieden van hulp? 
  • Lukt het je om echt dienstbaar te zijn aan de gezinnen en niet alleen aan de eigen organisatorische processen en jezelf en gebruik te maken van organisatie- inhoudelijke en ketenkracht?
  • Hoe kan je de zelfversterkende negatieve effecten na geweld ombuigen naar positieve verandering en herstel?
  • Op welke wijze kun je jezelf beter leiden en leiderschap tonen aan anderen?
  • Echte verandering is mogelijk als we zelf ook de moed hebben om te veranderen.

Daarom bundelen wij – Hameeda Lakho, Kirsten Regtop en Sietske Dijkstra - onze krachten rond ervaringsdeskundigheid, praktijkkennis, onderzoek en reflectie en herstelondersteunende zorg in dit bijzondere aanbod waarin we het zoeklicht plaatsen op het onderzoeken en versterken van onze persoonlijke en professionele moed.

Doelstellingen

Het versterken van competenties van uitvoerend en leidinggevende medewerkers in tal van instellingen bij de aanpak van Geweld in Afhankelijkheidsrelaties door gezamenlijk van èn met elkaar te leren. Duurzame verandering teweegbrengen in het stoppen van geweld door competenties en handelingsrepertoire met betrekking tot het maken van contact met cliënten te versterken door onder andere de professionele en persoonlijke moed die daarbij nodig is te onderzoeken. Een betere samenwerking in de keten door het realiseren van structurele verandering in het werken aan het duurzaam stoppen van huiselijk geweld.

Werkwijze

Tijdens de cursus wordt aan de hand van video’s, oefeningen en theorie en ervaringskennis gewerkt aan een eigen casus of vraagstuk. 

Wijze van toetsting

De deelnemers worden getoetst doordat zij:

  • Een casusinbreng af hebben.
  • Huiswerkvragen en reflectie af hebben en ingeleverd. 

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.