Opleiding POH-GGZ (praktijkondersteuner huisartsen)

Wil jij patiënten met psychische, psychosomatische en psychosociale problematiek kortdurend behandelen binnen een huisartsenvoorziening en heb je minimaal HBO werk- en denkniveau? Dan kom je in aanmerking om onze POH-GGZ opleiding te volgen.

  1. Home
  2. Opleidingen
  3. Opleiding POH-GGZ (praktijkondersteuner huisartsen)

De Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) biedt een oplossing voor de groeiende behoefte aan snel toegankelijke geestelijke gezondheidszorg. Deze rol zorgt ervoor dat begeleiding voor mensen met psychische en psychosociale problemen beter bereikbaar is geworden. Tegenwoordig is de POH-GGZ een onmisbaar onderdeel van de huisartsenzorg.

De opleiding voor POH-GGZ voldoet aan de eisen van het functie- en competentieprofiel zoals vastgesteld door het Landelijke Overleg POH-GGZ en de Landelijke Vereniging POH-GGZ, en is daarmee geaccrediteerd. Hiermee kunnen praktijkondersteuners effectief bijdragen aan de geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn, door snel en deskundig ondersteuning te bieden aan mensen met psychische problemen.

Praktijkgerichte opleiding
Verschillende docenten
Keuzemodules
Heerlijke lunch

Inhoud

De opleiding tot POH-GGZ bestaat uit vier modules, elk zorgvuldig ontworpen om de nodige kennis en vaardigheden te bieden. Je begint met een basismodule, waar je meer leert over de rol en taken van de POH-GGZ, de ontstaansgeschiedenis van de functie, diverse methodieken en interventies, en de samenwerking met huisartsen en netwerkpartners.

Daarna volgt een verdiepingsmodule die zich richt op veelvoorkomende problematiek bij kinderen, jeugdigen, en volwassenen.

Na de verdiepingsmodule zijn er verplichte modules die specifiek gericht zijn op de doelgroep waarmee je werkt, of dit nu kinderen en jeugdigen zijn of volwassenen. Deze modules zorgen ervoor dat je de specialistische kennis krijgt die nodig is voor jouw werkveld.

Tot slot zijn er keuzemodules, waarin je de vrijheid hebt om die onderwerpen te kiezen die voor jou en jouw praktijk het meest relevant zijn. Hierdoor kun je je opleiding afstemmen op je persoonlijke interesses en de behoeften van je cliënten. De keuzemodules zijn ook als nascholing te volgen voor externen.

Werkwijze  

De nadruk ligt uitdrukkelijk meer op de praktijk. Tot de praktijk worden zowel rollenspelen als andere oefeningen en opdrachten gerekend waarbij de theoretische concepten naar praktische situaties moeten worden vertaalt. De huiswerkopdrachten zijn zowel theoretisch als praktisch van aard.

Intervisie

De intervisie bijeenkomsten vinden 5 keer online plaats en duren 3 uur (15 uur in totaal). Ze worden gepland op een woensdag waarin er geen les wordt gegeven.

De bijeenkomsten hebben een verplichtend karakter en vormen een onderdeel van het theoretische en praktische deel van de opleiding. De intervisant is verantwoordelijke voor haar/zijn leerproces en levert een bijdrage aan het leren met en in de groep. 

Doelstellingen

In deze opleiding ontwikkel je kennis, inzicht en vaardigheden en krijg je veel handvatten voor in de praktijk, waarmee jij als POH-GGZ in de huisartsenpraktijk goed aan de slag kan. De competenties uit het landelijk functie- en competentie profiel 2020 vormen de rode draad in deze opleiding. Elke competentie omvat kerntaken van een POH-GGZ, alle competenties tezamen geven vorm aan de vakbekwaamheid van de POH-GGZ:

  • Communicatie
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid
  • Organisatie
  • Professionaliteit
  • Kennis ontwikkelen en delen
  • Samenwerken

Toetsing

Na 6 weken opleiding schrijf je een Individueel opleidingsplan die door de hoofddocent wordt beoordeeld en de bovenstaande competenties leidend zijn. Dit IOP evalueer je tussentijds en schrijft hier uiteindelik een eindverslag over die geldt als je eindbeoordeling.

Ook sluit je elke module af met een toets. De keuzemodules kennen een aparte toetsing.

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Opleiding POH-GGZ (praktijkondersteuner huisarts)

Utrecht, nog niet bekend
120 contacturen
Thijs van der Haar

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Kan ik mij inschrijven voor een cursus terwijl ik gelijktijdig op de wachtlijst voor een eerdere cursus sta?
Blijft het lesmateriaal van een afgelopen cursus nog voor mij beschikbaar?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Ik ben ziek en moet de cursusdag missen. Wat nu?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.