Inleiding Oplossingsgerichte therapie
Aan het eind van de cursus heb je begrepen waar het in de oplossingsgerichte therapie om gaat en heb je geoefend met oplossingsgerichte gespreksvoering.
- Home
- Cursusaanbod
- Inleiding Oplossingsgerichte therapie
Inhoud
Oplossingsgerichte therapie is een vorm van gesprekstherapie, waarin de wensen, de krachten, kwaliteiten en expertise van de client het uitgangspunt vormen,. De therapie is toepasbaar op kinderen, jeugdigen en volwassenen en kan uiteraard in systemisch verband worden toegepast. Oplossingsgerichte gespreksvoering is meer een basishouding dan het toepassen van verschillende interventies. De gesprekken richten zich erop om het proces in gang zetten te bewegen naar de gewenste opbrengst in plaats van het analyseren van het probleem.
Onderwerpen
* Oplossingsgerichte uitgangspunten: probleemgerichte vragen vervangen door oplossingsgerichte vragen
* Vragen gericht op de al aanwezige krachten, kwaliteiten en vaardigheden
* Verantwoordelijkheid voor proces in plaats van inhoud
* De oplossingsgerichte relatie, hoe ziet die eruit?
* Hoe hou je vol als de klant steeds naar de problemen wil?
* Oplossingsgerichte interventies zoals de schaalvraag, wondervraag
Werkwijze
Theorie wordt afgewisseld met videomateriaal, demonstraties en zelf oefenen.
Doelstellingen
Het kunnen inzetten van oplossingsgerichte technieken als toevoeging aan bestaande (probleemgerichte) deskundigheid, motiveren voor behandeling, doelgerichter werken.
Deze cursus is geschikt voor (ortho)pedagogen, psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, gedragstherapeuten, artsen, POH-GGZ en jeugdzorgwerkers.