Inleiding Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie (30 uur)
Deze cursus geldt als erkende inleiding (30 uur) van de volledige Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie.
- Home
- Cursusaanbod
- Inleiding Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie (30 uur)
Inhoud
In de cursus wordt ingegaan op de leertheorie en het gedragstherapeutisch proces.
De verschillende fases van een cognitieve gedragstherapie zullen aan bod komen en door jezelf in de praktijk worden gebracht aan de hand van een eigen casus.
Functionele analyse, betekenisanalyse, holistische theorie, casus conceptualisatie, behandelplan, exposure, relaxatie, registratie, G-schema en evaluatie. Middels oefeningen en rollenspel zul je er vertrouwd mee raken.
Doelstelling
Na afloop van deze cursus heb je de basis- kennis en vaardigheden van een cognitief gedragstherapeut en ben je in staat om onder supervisie een cognitieve gedragstherapie te geven.
Werkwijze
- Inleidingen door docent
- Presentaties (door de deelnemers verzorgd)
- Demonstratie van technieken, film
- Rollenspel, casuïstiek, uitwerken van opdrachten
- Werkgroep, discussie
Wijze van toetsing
- Aanwezigheid en actieve participatie
- Multiple choice toets aan het eind.
- Casus beschrijving.
- Reflectieverslag
Vooropleiding
Je hebt een afgeronde masteropleiding psychologie, pedagogische wetenschappen, gezondheidswetenschappen of geneeskunde.
Werk
De 30-urige inleiding is ook toegankelijk voor professionals die in de praktijk nog geen cognitieve gedragstherapie (kunnen) toepassen. Wanneer je vervolgens het verdiepende deel van 70 uur wilt volgen, mag er maximaal 1 jaar zitten tussen de laatste lesdag van de 30-urige inleiding en de start van het 70-urige verdiepende deel van de basiscursus cognitieve gedragstherapie. Vanaf het verdiepende is het van belang dat je in de praktijk zelf cliënten behandelt met cognitieve gedragstherapie. Je dient dan minimaal twaalf uur per week werkzaam te zijn op het gebied van de GGZ, Jeugdzorg of onderwijs. Deze uren mogen ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek. Indien dit niet het geval is dan moet je in ieder geval werken met cliënten met psychische problemen of met teams die met cliënten werken aan psychische problemen. Bij twijfel over de werksetting en gelegenheid tot oefenen van het geleerde, neem contact op met King nascholing.