Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten (en hun ouders) met angst/dwangproblematiek (25 uur vervolgcursus CGT)

Leer effectieve behandelingen voor kinderen en jongeren met angst- en dwangproblemen en betrek belangrijke anderen. Ontwikkel je vaardigheden tijdens deze praktische vierdaagse vervolgcursus (25 uur) in cognitieve gedragstherapie (CGT).

€ 895,00inclusief lunch
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten (en hun ouders) met angst/dwangproblematiek (25 uur vervolgcursus CGT)

Angst en dwangproblemen komen vaak voor bij kinderen en jongeren. Tijdens elke ontwikkelingsfase hebben ze te maken met specifieke angsten. Sommigen ontwikkelen echter een angststoornis, wat hun dagelijks functioneren beperkt. Ze ervaren overmatig piekeren, onrust, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Vaak doen ze een beroep op belangrijke anderen om met hun angsten om te gaan, bijvoorbeeld door veel geruststelling te vragen of dingen alleen te doen in het bijzijn van anderen. Deze belangrijke anderen weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan en het kind of de jongere te ondersteunen bij het leren omgaan met angst.

Tijdens deze vierdaagse vervolgcursus leer je de nieuwste inzichten in het behandelen van kinderen en jongeren met angst- en dwangproblemen volgens cognitieve gedragstherapie (CGT). Je ontwikkelt vaardigheden om belangrijke anderen bij de behandeling te betrekken. Na afloop van de cursus ben je in staat om op een begrijpelijke manier de klachten en behandeling aan kinderen en belangrijke anderen uit te leggen. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke behandelrelatie en vergroot de motivatie van alle betrokkenen om aan de slag te gaan. Als behandelaar groei je, omdat je beter weet wat je kunt doen en hoe je dit kunt aanpakken. Dit vergroot jouw plezier en vertrouwen. En dit is in het belang van iedereen!

Als een angstig kind of jongere hulp zoekt, vereist dit aanpassingsvermogen van de behandelaar in de behandelkamer. Hoe begin je het gesprek over angsten met het kind, zelfs als hij het spannend vindt of er nog niet over wil praten? Hoe leg je helder uit wat angst is en welke stappen kunnen helpen om de angst te verminderen? Hoe motiveer je iemand om exposure-oefeningen te doen? Hoe betrek je belangrijke anderen en doorbreek je de patronen die onbedoeld de angstklachten in stand houden? We zullen ook bespreken hoe je ervoor kunt zorgen dat de kans dat de behandeling ook thuis wordt voortgezet zo groot mogelijk wordt.

Deze vierdaagse praktijkgerichte cursus richt zich op evidence-based behandelingen voor kinderen en jongeren, waarbij het betrekken van ouders bij de behandeling centraal staat. Leer effectieve strategieën en technieken om kinderen en jongeren te helpen bij het overwinnen van angst- en dwangproblemen met behulp van CGT

Ervaren, bevlogen docenten
Praktijkgerichte cursus
Ontvang snel je certificaat
100% op locatie

Doelstelling 

In deze cursus worden de volgende doelstellingen behaald:

  1. Leer de nieuwste inzichten met betrekking tot de behandeling van kinderen, jongeren en hun systeem met behulp van cognitieve gedragstherapie (CGT).
  2. Ontwikkel vaardigheden om het eerste gesprek met het kind en de ouders effectief vorm te geven. Leer hoe je contact maakt met het kind, hoe je de angstklachten serieus neemt en welke vragen je kunt stellen.
  3. Bouw een samenwerkingsrelatie op met het kind, de jongere en de ouders, waarin ze gezamenlijk aan de slag willen gaan met de angsten van het kind.
  4. Leer omgaan met eventuele weerstand bij het kind, de jongere en/of de ouders.
  5. Geef op een kindvriendelijke, visuele en interactieve manier psycho-educatie en leg de behandelrationale uit.
  6. Gebruik humor en geef 'taal' aan kinderen, jongeren en ouders om angsten aan te pakken en angstige gedachten uit te dagen.
  7. Leer hoe je exposure-oefeningen kunt uitvoeren met het kind en hoe ouders en kind dit samen kunnen oppakken.
  8. Help ouders bij het verminderen van aanpassingsgedrag, een instandhoudende factor bij angst, en versterk hun vaardigheden om het kind adequaat te ondersteunen bij het aangaan van angsten.
  9. Maak de behandeling positief en plezierig voor de cliënt en voor jezelf als behandelaar.
  10. Pas concrete en op maat gemaakte behandelplannen toe, met voorbeeld 'plannen van aanpak', waardoor je geïnspireerd raakt en weet hoe je deze kunt implementeren in de behandelpraktijk.

Werkwijze

Er wordt veel gedemonstreerd door de docenten, videomateriaal getoond en zelf geoefend en er is voldoende ruimte om eigen casuïstiek in te brengen.

Wijze van toetsing 

Inleveren van een casusbeschrijving; opzet van een 'maatwerk' behandelplan vanuit de analyses van een eigen casus, beschrijving van de uitvoering van een of meerdere interventies en korte reflectie.

Contacturen: 25 uur 

Zelfstudie: 16 uur 

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten (en hun ouders) met angst/dwangproblematiek (25 uur vervolgcursus CGT)

0 contacturen
Leonie Sieverding en Marije Kuin

Reviews

Goede afwisseling tussen theorie, oefenen, filmpjes kijken....

29-01-2024

Goede afwisseling tussen theorie, oefenen, filmpjes kijken. Hiermee goede koppeling naar de praktijk kunnen maken. Fijn om eigen ervaringen te zien en horen van de docenten.

Doris

Goede afwisseling tussen theorie, oefenen, filmpjes kijken....

29-01-2024

Goede afwisseling tussen theorie, oefenen, filmpjes kijken. Hiermee goede koppeling naar de praktijk kunnen maken. Fijn om eigen ervaringen te zien en horen van de docenten.

Doris

Voor mij was de cursus heel interessant,...

29-01-2024

Voor mij was de cursus heel interessant, leerzaam, goed toepasbaar en had het een duidelijke koppeling naar de praktijk!

Carmen

Fijn om los van een protocol kan...

29-01-2024

Fijn om los van een protocol kan werken, maar wel met een goede, logische opbouw. Ga de exposure aan!

Yara

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Kan ik mij inschrijven voor een cursus terwijl ik gelijktijdig op de wachtlijst voor een eerdere cursus sta?
Blijft het lesmateriaal van een afgelopen cursus nog voor mij beschikbaar?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Ik ben ziek en moet de cursusdag missen. Wat nu?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.