Middelenverslaving bij jongeren

In deze cursus wordt ingegaan op middelengebruik bij jongeren. Welke middelen zijn er? Wat zijn de huidige trends,  positieve en negatieve effecten en de risico’s op korte en lange termijn? 

€ 610,00inclusief lunch
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Middelenverslaving bij jongeren

Inhoud

Het gebruik van genotmiddelen is steeds normaler aan het worden, we zien dan ook een grote toename van recreatief gebruik van steeds meer genotmiddelen en helaas ook een toename van aanmeldingen in de zorg als gevolg hiervan. Er wordt ingegaan op de huidige trends in het gebruik en de meest gebruikte middelen worden besproken (o.a. de positieve en negatieve effecten en de risico's van gebruik). Aan bod komt onder andere ‘het ontstaan van verslaving’ en ‘het verslavings-brein’.

Deelnemers leren verslaving(sproblematiek) te herkennen en diagnosticeren, evenals co-morbide (psychologische en psychiatrische) stoornissen. Tevens zullen de psychologische gevolgen van het middelengebruik aan bod komen en welke therapeutische onderdelen van belang zijn bij de benadering en eventuele behandeling en/of verwijzing van de jongere (en hun systeem). Ook wordt er nog specifiek ingegaan op deze problematiek bij LVB jongeren en bij KOPP/KVO. De cursisten leren de ‘fasen van gebruik’ en de ‘de stadia van verandering’ in kaart te brengen en daarop te interveniëren. Hiernaast herkennen ze ‘weerstand’ (bij de jongere, het systeem, collega’s en zichzelf!) en ontwikkelen ze vaardigheden om daar mee om te gaan.

Werkwijze

Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van een PowerPoint presentatie, oefeningen, inbreng van praktijk voorbeelden, rollenspellen en filmpjes. Eigen casuïstiek kan worden ingebracht.

Doelstellingen

Het doel van deze cursus is dat cursisten hun kennis en vaardigheden vergroten op het gebied van de diverse genotsmiddelen (alcohol en drugs) evenals gamen en gedragsverslavingen. Cursisten krijgen zicht op de diagnostiek en de diverse verslavingsbehandelingen, alsook de gevolgen die de verslaving heeft voor het gezin, school of andere systeemleden.

 

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Driedaagse cursus middelengebruik bij jongeren

BCN Arena Amsterdam
21 contacturen
Iris Jongeling en Susanne Wegen

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Kan ik mij inschrijven voor een cursus terwijl ik gelijktijdig op de wachtlijst voor een eerdere cursus sta?
Blijft het lesmateriaal van een afgelopen cursus nog voor mij beschikbaar?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Ik ben ziek en moet de cursusdag missen. Wat nu?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.