Verdieping psychopathologie bij kinderen en jeugdigen

Deze cursus geeft cursisten biedt een verdieping op het diagnostisch proces aan de hand van biologische, psychologische en sociale factoren. Zijn protocollen en richtlijnen geschikt of zijn aanvullende interventies nodig?  

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Verdieping psychopathologie bij kinderen en jeugdigen

Inhoud

In deze cursus wordt dieper ingaan op de fundamenten van oorzakelijke factoren van psychische problemen: biologisch, psychologisch en sociaal en hun onderlinge interactie. Hierbij staat het werk van 3 experts centraal; neuroloog Antonio Damasio (bio), psychiater Bessel van der Kolk (psycho) en socioloog Nikolas Rose (sociaal)

De cursus bevindt zich op het raakvlak van psychiatrie en filosofie, met toegevoegde waarde voor de praktijk. Het draagt voor deelnemers zowel bij aan verrijking van kennis en inzicht, maar biedt ook concrete stappen in het diagnostisch proces in de praktijk. Het gaat om fundamentele aspecten van diagnostiek van psychische stoornissen en betreft daardoor het hele scala van doelgroepen van kinderen tot ouderen en van alle deelgebieden van psychische stoornissen. Casusvoorbeelden zullen over kinderen en jeugdigen gaan. Kritische vragen komen aan de orde zoals onder meer betreffende de sterke hedendaagse toename van psychische stoornissen in de bevolking, problemen met het categoriale concept van psychische stoornissen en wat een alternatief zou kunnen zijn; is het nog wel terecht om psychische stoornissen vooral als hersenstoornissen te beschouwen, is het zinvol en mogelijk om op het gebied van behandelinterventies te kijken naar interventies die aanvullend kunnen zijn aan psychofarmaca en psychotherapie? En vele andere vragen. En pogingen tot antwoorden hierop. Maar ook hoe in de praktijk vanuit de gepresenteerde antwoorden, het diagnostisch proces hopelijk beter in balans kan komen en (nog) meer integraal. Voor cursisten kan het extra argumenten opleveren om in behandelplannen waar nodig (nog) beter onderbouwd te kunnen afwijken van richtlijnen of -routines. De cursus geldt tevens als verdiepingscursus voor deelnemers die eerder al de cursus psychopathologie bij kind en jeugd bij de docent hebben gevolgd.

Werkwijze

De cursus bestaat uit 4 dagen. De eerste drie dagen worden interactieve presentaties met powerpoint gegeven, met veel tijd voor bespreking en discussie van de besproken onderwerpen, waarbij Damasio, van der Kolk en Rose globaal ieder 1 dag centraal staan. De vierde dag presenteren alle deelnemers een geanonimiseerde casus, waarin een in de cursus besproken diagnostische benadering is toegepast. Elke presentatie door een deelnemer wordt nabesproken met de cursusgroep. 

Doelstellingen

Cursisten verwerven meer kennis en (vooral) inzicht in biopsychosociale etiologische factoren bij psychische stoornissen en op het raakvlak filosofie-psychiatrie inzicht in gelijkwaardigheid van deze drie factoren. Hierdoor kan het diagnostisch proces op realistische wijze (nog) meer integraal worden en kan qua interventies ook gericht gekeken worden naar andere interventies dan alleen psychofarmaca en psychotherapie.

Wijze van toetsing

Het voldoen aan de opdracht om op dag 4 een casuspresentatie te geven vormt tevens de toets van de cursus. 





Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.