Rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder

In de cursus leer je theorie over verschillende oorzaken, gevolgen en behandelingen bij contactbreuk tussen kind en ouder. Er wordt ingegaan hoe je als hulpverlener aan kan sluiten en in gesprek kan gaan over de belevingen, ervaringen en gevoelens van de jeugdige en hun systeem.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder

Doelstelling

  • Op doen van basis en specialistische kennis, waaronder begripsbesef tav rouwverwerking, ouderverstoting en andere begrippen horende bij contactbreuk tussen kind en ouder. Tevens wordt kennis op gedaan wat betreft jeugdigen (0-18 jaar) in de rouw gedurende het proces vooraf en tijdens de contactbreuk met hun ouder;
  • Gesprekstechnieken aanleren om tijdens het rouwproces jeugdigen te kunnen begeleiden;
  • Na de cursus ben je op de hoogte van verschillende oorzaken, gevolgen en behandeling van de rouwverwerking en het proces bij hebben van contactbreuk met je ouder;
  • Na de cursus ben je op de hoogte van de raakvlakken en plaats van begrippen als ouderverstotingsysndroom en CAPRD binnen de DSM-5.


Ervaren docent
Heerlijke lunch
Locatie goed bereikbaar met OV
Na één dag certificaat

Wanneer een jeugdige geen contact heeft met een ouder(s), kan dit een ingrijpend proces zijn dat rouwsignalen en -verwerking met zich meebrengt. In onze cursus over rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder leer je hoe je deze signalen kunt herkennen en hoe je de jeugdige kunt ondersteunen bij het verwerken van het verlies van het contact met de ouder(s).

We maken hierbij gebruik van de systemische en contextuele benadering, die helpt om het geheel van familierelaties te begrijpen en te betrekken bij de rouwverwerking. Daarnaast belichten we vanuit de DSM-5 het disfunctioneel ouderschap, vaak voortkomend door ouderfactoren, en het opgroeien in een disfunctioneel gezin (CAPRD) en ouderverstoting(syndroom).

Door deze brede benadering krijg je inzicht in de complexiteit van het rouwproces bij contactbreuk tussen kind en ouder en kun je de jeugdige beter ondersteunen in zijn of haar rouwverwerking.

Contacturen: 7 uur

Zelfstudie: 4 uur

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.